REISELIV & OPPLEVELSER
 

Saltenkonferansen

2020

 

23. - 24. november // Radisson Blu Hotel, Bodø

Påmeldingsfrist 28. oktober

Saltenkonferansen er årets store møteplass for reiselivet i Salten. Målet er å samle aktører på tvers av kommunegrenser og bransjer til to dager med faglig påfyll og nettverksbygging.

FOREDRAGSHOLDERE 2020

23. NOVEMBER - DAG 1, Del 1: Europeisk Kulturhovedstad

Et internasjonalt perspektiv

Pia har hatt ansvar for Kulturhovedstadsåret Aarhus 2017 i Region Midtjylland, og har tidligere jobbet mye med både kultur og turisme. I dag er hun direktør i Visit Aarhus. Pia vil fortelle om det regionale samarbeidet under og etter Aarhus 2017; om effektene av året; om å bevare momentum; og hvordan en skal få gode resultater fra kulturhovedstadsåret til å leve videre i årene etterpå.

 
 
Et nasjonalt perspektiv

Bente Bratland Holm er Reiselivsdirektør i Visit Norway; en stilling hun har hatt siden 2016. Hun har lang og bred reiselivserfaring som tidligere direktør for Visit Oslo, direktør for Oslo Convention Bureau og som direktør i Norges Turistråd.

 

Bente brenner for synergieffektene i reiselivet og har påpekt at man må jobbe mye hardere for å styrke kulturlivet og reiselivet hver for seg og for å koble næringene sammen. Hun er også veldig opptatt av den nasjonale bærekraftstrategien og det å skape spennende steder i balanse, der både folk som bor der og turister har gjensidig glede av hverandre.

 

Bente vil snakke om hvilke muligheter Europeisk kulturhovedstad kan gi for reiselivet i Bodø og Salten, og for Norge; med spesielt fokus på storytelling og kommunikasjon.

Et lokalt perspektiv

Arne Vinje, som både er kultursjef i Bodø Kommune og prosjektleder for Bodø 2024, kommer til Saltenkonferansen for å fortelle om planene for Kulturhovedstadsåret. Han er en av de som har jobbet mest med prosjektet de siste fire årene, og etter en årrekke som kultursjef har han bred erfaring og god kunnskap om det meste som rører seg på kulturfronten både i Bodø og resten av Nordland.

 

Hva er status for Kulturhovedstadsprosjektet nå? Hva skal skje frem mot, i løpet av og etter 2024? Hvordan kan vi i reiselivet koble oss på? Det er mange spørsmål, og mye vilje til å sette i gang. Arne Vinje vil svare på spørsmålene mange sitter på, og fortelle om jobben som skal gjøres de neste årene.

Mathilde Winther

Han Sylte er en liten familiebedrift i gulrotbygda Valnesfjord. Han Sylte produserer marmelade av de skakke og skeive gulrøttene som ikke blir solgt i butikken. Gulrøtter fra bygda Valnesfjord er vidt kjent for sin gode smak. Jorda i Valnesfjord er dyp og formoldet, dette gjør at forholdene for gulrotproduksjon er optimale og med lys hele døgnet og lave temperaturer, blir gulrota ekstra søt og egner seg spesielt godt til gulrotmarmelade.

Saltenmat

Salten Mat kommer til Saltenkonferansen for å fortelle sin oppskrift på en vellykket smakfull festival. I slutten av september samler denne festivalen tusenvis av mennesker i Fauske Sentrum. Her får gjestene oppleve dyktige lokalmatprodusenter og smake lokale spesialiteter fra både sjø og land.

Tommy Edvardsen

Møsbrømlefsa er mer enn en matrett. Den er et symbol på identitet og tilhørighet for en ekte Saltenværing. Tommy Edvardsen skal fortelle oss om Møsbrømlefsefestivalen som første gang ble arrangert sommeren 2017 da NRKs Sommertog stoppet på Rognan. Han vil også fortelle om satsingen på tradisjonsmat og kortreist mat hos Nordnes Camp & Bygdesenter – her i blant «Tradisjonsmatdagan» som har blitt arrangert årlig siden 2011.

Anna Kuoljok

Anna er to-kulturell med både svensk og lulesamisk bakgrunn. Hun er vokst opp i Jokkmokks kommune, der foreldrene livnærte henne på fiske og reindrift. Innerst i Mannfjorden i Tysfjord, langt fra annen bebyggelse og mennesker, driver Anna og mannen lavvoglamping med digital detox. Her formidler de samenes sterke relasjon til naturen - en relasjon som kommer til uttrykk på en annen måte enn for nordmenn. 

Fredric Persson

Nordland Musikkfestuke leverer verdensstjerner Bodø hvert eneste år. Utfordringen er at ingen har hørt om de! Fredric Persson er markedssjef i Musikkfestuka, og kjenner denne utfordringen på kroppen hver eneste dag. Hvordan går det egentlig til når man skal lage klassisk musikkfestival i verdensklasse i lille Bodø? Fredric har også jobbet med kommunikasjon i byrået Riktig Spor og som media- og arrangementsjef i Fotballklubben Bodø/Glimt.

24. NOVEMBER - DAG 1, Del 2: Internasjonalisering & Markedsinnsikt

Den «nye» tyske turisten – Trender og nyheter fra Tyskland som reiselivsmarked

Tina er markedsspesialist for Visit Norway i Hamburg, og har ansvar for de geografiske markedene Tyskland, Østerrike og Sveits. Hun kjenner markedene sine svært godt, og skal fortelle oss om hva som er viktig for reisende fra disse landene. Etter å ha jobbet for Visit Norway siden 2003, har Tina bred erfaring fra flere fagområder; pressearbeid, MICE, strategi, web og sosiale medier. Hun er opprinnelig tysk, men har studert nordiske språk og gått på UIT (så hun er en ekte «Nordnorge-entusiast»).

Å satse internasjonalt

Kari Sirnes er internasjonaliseringsrådgiver i Innovasjon Norge Nordland og har tidligere jobbet i ulike lederstillinger innenfor LVMH/Louis Vuitton og Nike. Hun er siviløkonom fra NHH i Bergen med markedsføring som spesialisering og har bodd og jobbet i flere europeiske storbyer, inkludert London, Amsterdam, Wien og Praha. Opprinnelig fra Lofoten og nylig flyttet tilbake til Nord-Norge, brenner hun for å skape flere gode merkevarer i regionen med internasjonale ambisjoner og markedspotensial. Kari vil fortelle om hvordan Innovasjon Norge Nordland jobber, og hvordan de kan bidra til å hjelpe reiselivsbedrifter lokalt med kompetanseheving og markedsinnsikt for å nå sine målgrupper.

13. OKTOBER - DAG 2: Bærekraftig reisemål

Å vokse opp med turisme

Ragnhild jobber til daglig i kunnskapsbedriften SALT, og har de siste årene ledet arbeidet med stedsmerkevareprosjektet Jakten på Lofoten

Prosjektet har involvert lokalbefolkningen i arbeidet, for det er nemlig summen av fortellingene til alle som kaller seg Lofotværinger som er den ekte fortellingen om Lofoten. Målet med Jakten på Lofoten er å bidra til at øyriket blir et enda bedre sted å bo. Fordi innbyggere som trives der de bor, blir ambassadører for stedet. Og slike ambassadører skaper gjennom sine fortellinger en stedsmerkevare som både tiltrekker seg innbyggere, bedrifter og besøkende.

Hvordan drive bærekraftig reisemålsutvikling

Hilde er reiselivssjef i Vega Kommune, som var en av de første destinasjonene i landet som fikk Innovasjon Norges merke for Bærekraftige Destinasjoner i Norge. Hilde har vært med på hele reisen siden arbeidet med bærekraftig reisemålsutvikling startet i 2008. Lokalsamfunnet på Vega ønsker å ta styring på hvordan det lokale reiselivet skal utvikle seg. I arbeidet med ny plan for Vega som reisemål, tas det derfor initiativ til møter med lokalsamfunnet for å diskutere bl.a.; om de vil ha turister, hvor de vil ha dem, når de vil ha dem og hvem de vil skal komme på besøk. Å jobbe med bærekraft er en prosess, og Vega er en liten destinasjon som vokser med utfordringene arbeidet fører med seg.

Siri Vasshaug

Siri er leder for salg- og markedsutvikling på samferdselsavdelingen i Nordland fylkeskommune. Sammen med sine kollegaer har hun ansvar for hurtigbåt- og busstilbud (og etterhvert også ferge), med alt fra IT-system, billettering, utvikling av produkter, markedsføring og kundekontakt. De håper at flere besøkende skal benytte kollektiv transport. Jo flere som reiser sammen, jo flere deler på utslippene. Det bidrar til å opprettholde kollektivtilbudene og er slik positivt for lokalbefolkningen. 

Kenneth Enæs-Hanssen

Kenneth Enæs-Hanssen arbeider som Director of Sales i Radisson Hotel Group med ansvar for den kommersielle virksomheten i Midt- og Nord-Norge. Kjeden har 4 hoteller i regionen, men teller ca 1500 hoteller på verdensbasis. Radisson Hotel Group er representert i alle verdensdeler og ansetter ca 100.000 mennesker. Med røtter i den nordiske arven etter SAS International Hotels, har gode miljøtiltak med opprinnelse i Norden har fått globalt nedslagsfelt ved mange anledninger de siste tiårene. 

Gøril Pedersen

Gøril er bunadsmester og sammen med søsteren Frøydis som er arkitekt, er de designduoen bak klesmerket FOGG Gildeskål. De har siden 2011 laget moderne design, inspirert av tradisjonelt håndverk. Merkevaren har som mål å dele den arktiske livsstilen og tenkemåten. Hvordan folket i nord har måttet være eventyrlysten, løsningsorientert, og hvordan de har spilt på lag med naturen. FOGG Gildeskål henter inspirasjon fra sjømenn og oppdagere og måten de har kledd seg. Som sjøfolka, bruker FOGG hovedsakelig ull i sine produkter, et materiale med lange tradisjoner i nord. 

Elisabeth Benonisen

Elisabeth er fra Bodø og har bakgrunn som designer fra Oslo og London. Hun grunnla i 2013 Studio EBN som lager vesker og tilbehør i lakseskinn. Oppvokst ved kysten i nord, kom ideen om å ta i bruk en ressurs som vi har mye av i Norge, nemlig lakseskinn som hovedingredisens for produktene. Ved å bruke en upcyclet råvare som ofte blir kastet har hun tatt merket i en bærekraftig retning. Bruk av fiskeskinn har historiske røtter og Elisabeth fokuserer på å skape relevante produkter ved å kombinere et gammelt håndtverk med samtidsdesign hos Studio EBN.

Kari Nystad

Kari er daglig leder for Nordland Nasjonalparksenter og Adde Zetterquist kunstgalleri. Besøkssenteret er autorisert informasjons- og formidlingsaktør for nasjonalparkene i Nordand, med vekt på Sjunkhatten, Rago, Láhko, Junkerdal og Saltfjellet-Svartisen. Med store utfordringer knyttet til bærekraft i reiseliv og opplevelser, ønsker Nordland nasjonalparksenter å være en aktiv medvirker til bærekraftig bruk av naturen i gode og meningsfylte opplevelser.

Hvordan utløse kraften i Svartisen?
m/ Ole Marius Storfjell (ByNorth) og Rolf Nilsen (Svartisen AS)

Svartisen, med brearmen Engenbreen, er fastland-Europas lavest beliggende isbre. Isbreens tilgjengelighet, og tilknytningen til fjordlandskapet gir området helt særegne naturkvaliteter. Satsingen på turisme i det sårbare brelandskapet betyr at vi må være i forkant for å ivareta hensynet til naturen, miljøet, lokalbefolkningen og lokal verdiskaping. Som prosjektleder for Hovedprosjektet Svartisen, jobber Espen med denne problemstillingen. Espen skal snakke om hvordan vi kan arbeide for å unngå konflikter mellom behovene til besøkende, reiseliv- og opplevelsesnæringen, kommunen, lokalbefolkningen, og behovet for ivaretakelse av de særegne naturkvalitetene til området?

Svart - Verdens første energipositive hotell over polarsirkelen

Elin Hauge er Chief Commercial Officer i MIRIS, selskapet bak hotellprosjektet Svart på Svartisen. I dette foredraget vil hun fortelle om bakgrunnen for prosjektet, status, og de neste stegene videre. MIRIS er mye mer enn bare Svart-prosjektet, og i dette foredraget vil vi også få et innblikk i helheten rundt hotellprosjektet. Elin har 20 års erfaring med digital forretningsutvikling, salg og ledelse, og er hentet inn til MIRIS for å bidra til å skalere og kommersialisere selskapet.

Konfransier

Knut Folkestad er oppvokst på Hamarøy og bor nå i Bodø. Han er til daglig programleder i Norges største radioprogram, Nitimen, som han leder fra studio i Bodø.

Knut betegner seg som over gjennomsnittlig kultur- og reiseinteressert, og som konferansier håper han å kunne bidra også med egne erfaringer og betraktninger på Saltenkonferansen.

Visit_Bodø_logo_kvadrat_transparent.png
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now